dimarts, 1 de desembre del 2015

EL SO I ELS OSSOS



Ja sabeu que aquesta setmana estem celebrant la “Diverciència” a l’escola, en aquesta ocasió, descobrint la llum i el so. 


Doncs bé, a la classe de música hem volgut experimentar també, en referència al so, i hem treballat aquest concepte a través del diapasó.

 El diapasó és un instrument que emet la nota “la” i ens permet afinar la resta de les notes de l’escala. Hem vist, però, que quan el colpegem i vibra no el sentim. El diapasó necessita un material que, de forma natural, l’ajudi a amplificar el seu so. 
 

Hem estat provant diferents materials que hem trobat a la classe per comprovar si són uns bons conductors del so o no, i hem pogut arribar a la conclusió que, depenent del material, el podem sentir més o menys bé.

Materials com el ferro, la fusta o el vidre ajuden a amplificar més bé el so. En canvi, materials com el suro o la goma no són tan bons conductors.  

També hem comprovat que d’aquells materials que funcionen com una caixa de ressonància, com per exemple l’armari de fusta, n’obtenim un so més net i amplificat. La caixa de ressonància ajuda a amplificar el so, com un altaveu endollat  a un micròfon natural.


El que ens ha sorprès més, però, ha estat quan la mestra ens ha explicat que els ossos també són uns grans conductors del so. Cal tenir present que els ossos són porosos per dins, és a dir, no són totalment compactes, i això ajuda a que el so es desplaci amb més facilitat.

Com que som uns alumnes molt incrèduls i necessitem proves de tot, hem fet un senzill experiment que ens ha deixat a tots bocabadats, literalment!

Hem connectat el nostre dit índex de la mà amb l’orella i la mestra ens ha posat el diapasó vibrant al colze. Hem notat, a la velocitat del so, com aquest es desplaçava per l’os del nostre braç, els ossos de la mà, els del dit i arribava als ossets de la nostra orella fent que, dins el nostre cap, sentíssim el so de la nota “la”.


Per aquest motiu, quan un director d’una coral vol donar la nota d’entrada al seu cor, es treu de la butxaca un diapasó, el colpeja i se’l posa en contacte amb l’orella. D’aquesta manera sent ell, i ningú més, el seu so.


Queda comprovat: els ossos són grans conductors del so! Quina passada!
 

dimecres, 21 d’octubre del 2015

ELS ALUMNES DE 4t AL CONCERT DE LA TROBADA DE ROSALIES


El passat dimarts dia 6 d’octubre, els alumnes de 4t van participar en la festa que l’associació de Rosalies de Torredembarra organitza cada any en commemoració al naixement de Santa Rosalia, patrona del municipi.



Després que les Rosalies assistissin a una missa en honor seu, van dirigir-se al pati del castell, a l’Ajuntament, per escoltar en viu i en directe el grup de música “Mª Lluïsa”. D’entre les cançons que ens van oferir, n’hi havia una d’especial que va tenir la col·laboració d’una quinzena d’alumnes representants de 4t de l’escola l’Antina, la rumba de Santa Rosalia, tot un regal per les Rosalies.

                    
Aquesta rumba, que va ser composada per un dels components del grup “Mª Lluïsa”, el Gerard Torres i amb lletra d’Anna Guasch, la mestra de música de l’escola, va ser gravada al Camp d’Aprenentatge Pau Casals el curs passat pels mateixos alumnes, que llavors feien 3r. Ja finalitzat el curs, també van anar a la ràdio a cantar-la i a ser entrevistats per explicar l’experiència de l’enregistrament.

En aquesta ocasió, al pati del castell, els alumnes van tenir la gran sort de poder cantar la rumba acompanyats per música en directe, el Gerard Torres a l’acordió diatònic, el Jordi Suñé a la guitarra, l’Aina Morros al teclat i la Yasmina El Hamri a les percussions. Des d’aquí els volem agrair molt especialment la seva implicació i el bon saber fer. Va sonar espectacular!

Els nostres protagonistes de 4t s’ho van passar molt bé interpretant la rumba i els pares que els van acompanyar per veure les seves petites estrelles musicals també!

Moltes gràcies a l’associació de Rosalies de Torredembarra per donar-nos aquesta oportunitat i pels detalls d’agraïment que van rebre els alumnes que hi van anar.

Us deixem alguna foto i el vídeo que demostra que ho van fer molt i molt bé.


FELICITATS A TOTS I TOTES!!!

dimarts, 29 de setembre del 2015

PISTA 1: ELS ALUMNES DE 6è FEM D'ARQUEÒLEGS

Aquest any amb els alumnes de 6è fem d’arqueòlegs.

Avui hem desenterrat aquesta pista d’entre la terra i ara ens toca esbrinar de què es tracta i en quin any ens trobem. 


A investigar!!!

dijous, 10 de setembre del 2015

RUMBA DE SANTA ROSALIA


Hola de nou a tothom!


Encara que el curs ja s’hagués acabat, el passat dijous 25 de juny, una representació dels alumnes de 3r de Primària van anar a la ràdio de Torredembarra (Ona La Torre).
El motiu no era altre que ser entrevistats per la gravació de la Rumba de Santa Rosalia que van anar a fer el dia 1 de juny a les instal·lacions del Camp d’Aprenentatge Pau Casals, al Vendrell.
La rumba la van assajar amb la seva mestra de música Anna Guasch, que és qui en va fer la lletra, i el Gerard Torres, el músic que la va compondre.


Us adjuntem l'enllaç on podreu trobar i descarregar  el podcast amb l'entrevista. Quan entreu a la pàgina heu d'anar baixant fins trobar el següent podscat : 150625 " ENTREV. RUMBA ST. ROSALIA ALUMNES 3R DE L'ANTINA(1)".

Enllaç:http://www.ona-latorre.cat/index2.php?mod=6&acc=pro&blo=1ide=143&idn=1ds=4&idi=cat

http://www.ona-latorre.cat/index2.php?mod=6&acc=pro&blo=1&ide=143&idn=1ds=4&idi=cat

Esperem que el gaudiu!



dimarts, 23 de juny del 2015

ELS ALUMNES DE 5È A LA CANTATA DEL PLA D’ENTORN

Després de molts i molts assaigs, per fi els alumnes de 5è van poder lluir-se participant en una cantata, en l’acte de cloenda que el Pla Educatiu d’Entorn organitzava aquest any sota el títol “Les veus de Torredembarra, un món per descobrir”. L’acte es va celebrar el passat 5 de juny al Casal Municipal de Torredembarra juntament amb els altres centres educatius de la vila, l’escola municipal de música i la coral Xaloc.

La cantata porta per títol “Allò que no podia ser” i ens parla d’una duna de la platja que pren vida. L’obra es desenvolupa a Torredembarra i hi surten llocs, personatges i vocabulari propi de la població, d’ara i d’antic. La va escriure la Fina Anglès i la música la va composar el Xavier Sans. Així que va ser una cantata molt especial al tractar-se del nostre poble.

Cada escola hi participava cantant 4 peces del repertori de la cantata, dues d’elles de cant comú. Així, a la nostra escola cantàvem la cançó d’”El vell Canela”, la del “berenar d’anxovetes”, la cançó d’”esperar als Reis” i la de “la duna viva!”. Totes elles sota la direcció de la mestra de música del nostre centre. Cada escola era dirigida pel seu mestre. La coral Xaloc i la coral de l’escola de música municipal ens van acompanyar cantant totes les cançons. Totes ens van agradar molt i els alumnes les van interpretar molt bé! A més a més, vam tenir la sort que la base instrumental era interpretada en directe pels alumnes i mestres de l’escola de música municipal i pels alumnes de l’institut.

La majoria d’aquest alumnat, així com la de pares i mares que van venir a escoltar el concert, no havien anat mai a veure una cantata. Aquestes actuacions del Pla d’Entorn són les que fan possible acostar a tot tipus de públic activitats i vivències que en d’altres circumstàncies no en podrien gaudir. Que per molts anys es puguin dur a terme!

Va ser una gran experiència de la que, algun altre any, ens agradaria tornar a repetir!

Us deixem amb unes fotografies del concert.






divendres, 12 de juny del 2015

PER FI EL GRAN DIA!!!

Després de moltes setmanes assajant la rumba “Visca Santa Rosalia!” composada per Gerard Torres i lletra d’Anna Guasch, per fi, el passat 1 de juny, els alumnes de 3r vam anar al Camp d’Aprenentatge Pau Casals a Coma-ruga per fer l’enregistrament de la cançó.

L’experiència va ser molt interessant. No només vam gravar la cançó sinó que també vam descobrir les tècniques i trucatges que s’utilitzen en els enregistraments professionals. Això d’entrar en un plató de gravació i posar-nos uns auriculars ens va resultar emocionant.







També vam aprofitar l’estada al camp d’aprenentatge per crear la nostra pròpia caràtula del cd relacionada amb la Festa Major de Torredembarra.


I encara vam tenir temps per fer altres activitats d’experimentació relacionades amb la música.



La cançó que vam gravar està penjada a la web del CdA Pau Casals (http://www.cdapaucasals.com), on s’hi pot trobar la base instrumental, la versió cantada pels alumnes i la versió cantada pels alumnes i el Gerard i l’Anna (la mestra de música). Igualment, però, al final del dia, vam poder endur-nos, cadascú de nosaltres, el cd que vam pintar amb la cançó que vam gravar. Una edició única i tot un gran record per la posteritat!!!


Us deixem aquí també un tastet del que va suposar l’enregistrament!





El Baix Gaià diari també es va fer ressò de la notícia i ens va publicar un escrit la setmana passada, el podeu consultar en el següent enllaç:

http://www.naciodigital.cat/delcamp/baixgaiadiari/noticia/5735/alumnes/antina/creen/rumba/santa/rosalia



dilluns, 25 de maig del 2015

SORTIDA DELS ALUMNES DE 3r AL CAMP D'APRENENTATGE PAU CASALS

Hola de nou a tothom!

Ja tenim ben a prop la sortida dels alumnes de 3r al Camp d’Aprenentatge Pau Casals, al Vendrell. Serà el proper dilluns 1 de juny i en tenim moltes ganes!!!
 



Ja fa temps que estem assajant la cançó que hi anirem a gravar. Porta per títol “Visca Santa Rosalia!” i ens parla de per què la Festa Major de Torredembarra se celebra el 4 de setembre. Sabeu qui és Santa Rosalia? És la patrona de Torredembarra i, diu la història, que gràcies a ella es va acabar la pesta que assetjava a la població, al segle XVII.

Però... potser millor que us deixem llegir la lletra de la cançó i així sabreu més sobre aquest relat... Ah! I tranquils... que aviat també la podreu escoltar!!!

VISCA SANTA ROSALIA!!!
Lletra: Anna Guasch Vallverdú
Música: Gerard Torres Girol

Temps, fa molt de temps,
cap al 1640,
els torrencs vivien bé,
no els faltava pa ni aigua.

Però una pesta va portar,
va portar malalts i gana.
L’esperança als torrencs,
l’esperança els hi mancava.
____

Sort que un dia inesperat
va arribar un pelegrí,
a cal Saia va trucar
i això els va dir:

Cap a Tarragona aneu
un quadre heu de trobar,
és de Santa Rosalia
i la pesta us guarirà.
____

Visca Santa Rosalia!
Festa de nit i de dia,
ja sigui per tradició
o per devoció.

Visca Santa Rosalia!
El domàs penja al balcó,
que la Torre està de festa...
de Festa Major!!!
____

Pels carrers van passejar
aquell quadre en processó
i la pesta es va acabar,
van fer una Festa Major!

Fins avui en dia
hem seguit la tradició.
Vinga, ‘nem a cercavila,
que com més siguem millor!!!
____

(Visca Santa Rosalia!
Festa de...) 3 vegades



dimarts, 14 d’abril del 2015

ESCALFANT MOTORS PER ANAR A GRAVAR



El proper mes de juny els alumnes de 3r aniran al Camp d’Aprenentatge Pau Casals per conèixer com és un estudi de gravació i aprofitaran per gravar-hi, com autèntics professionals, una cançó que es diu “Visca Santa Rosalia!” amb música del Gerard Torres i lletra d’Anna Guasch. Més endavant ja us parlarem d’aquesta cançó.

Avui el que us volem explicar és que ja estem escalfant motors i el passat 25 de març el Gerard Torres, autor de la música, va anar a l’estudi del Cda Pau Casals per gravar-hi la base instrumental. Va tocar el piano, l’acordió, el cajón, la guitarra i uns efectes de baix elèctric. Quin munt d’instruments que saps tocar!


Gràcies Gerard pel teu temps i per ajudar-nos de forma desinteressada a que la cançó que gravarem sigui ben bonica!!






dijous, 26 de març del 2015

ESTRENEM AULA DE MÚSICA!


De fet, d’aula de música ja en teníem una... però l’hem reestructurat de dalt a baix i sembla que en tinguem una de nova!!

Per començar, hem tret les cadires de braços que teníem ja que ens treien molt espai. Ara tenim uns magnífics coixins de colors molt còmodes que guardem en un armari de tela quan no els utilitzem.

També hem estructurat l’aula en racons, de manera que podem treballar amb grups més reduïts aspectes concrets de música, per exemple, tenim un espai on podem escoltar música amb uns cascs o podem tocar el piano també amb cascs, i així no molestem els companys que estan fent altres tasques. També disposem d’una biblioteca d’aula amb llibres que parlen de música, o d’un pentagrama gegant al terra, entre altres jocs musicals repartits per l’aula.

A l’escola també ens han comprat uns quants instruments més que necessitàvem, carillons, cròtals...

I finalment, us volem parlar del que és ara l’estrella de la classe: tenim una bateria!!!

Aquesta bateria la tenim gràcies a la Míriam Roig, la filla de la nostra directora. Ella ja no tocava l’instrument de feia un temps i amb molt de gust ens l’ha cedit a l’escola. Míriam, des d’aquestes línies et volem donar les GRÀCIES i dir-te que quan vulguis t’esperem a l’escola perquè ens vinguis a tocar la bateria!


I doncs, us agrada la nova aula de música???


divendres, 6 de març del 2015

VÍDEOS INTERESSANTS

Hola de nou!

Aquí teniu un parell de links.

Ara que tenim els alumnes de 5è molt motivats començant a aprendre a tocar la flauta dolça, us deixo aquest vídeo que explica com es construeix una flauta dolça. És molt interessant.





I aquest és un vídeo d’un brillant patinador que amb perícia toca el primer moviment de la simfonia núm. 40 el sol menor de Wolfgang Amadeus Mozart. Impressionant!